LEI-kod SEB – köp en kod och se vad du kan göra på SEB

Handlar du på internationella marknader? Det är obligatoriskt att ha en giltig LEI-kod när du handlar, så köp en kod och se vilka alternativ du får.

Köp LEI-koder här

Vad är en LEI-kod?

LEI är en förkortning för Legal Entity Identifier och är en kod som ges till ett nytt eller befintligt företag, en stiftelse eller en investerare som vill delta i internationell handel. Kort sagt, en LEI-kod garanterar att du kan identifiera det företag du handlar med och att företaget kan identifiera dig.

En LEI-kod är därför ett internationellt erkänt ID-nummer som identifierar finansiella företag. En giltig LEI-kod är därför nödvändig för alla företag som handlar med finansiella instrument, t.ex.:

 • ETF:er
 • Aktier
 • Valutor
 • Terminer
 • Ömsesidiga fonder
 • Utbyten
 • Alternativ
 • Derivat
 • Obligationer

Företagets bransch har ingen betydelse för LEI-registreringen, eftersom koden är uppbyggd på exakt samma sätt. Detta gör det möjligt för alla företag av alla slag att tilldelas en LEI-kod, så länge de uppfyller de krav som EU har fastställt.

Det är inte bara företag som handlar med monetära kontrakt som behöver ha en LEI-kod. LEI-koder utfärdas också till företag som erbjuder finansiella tjänster, t.ex. bankföretag, hypoteksinstitut, försäkringsbolag osv.

Läs också: Vad är en LEI-kod?

Varför behövs en LEI-kod?

Nedan finns 3 skäl till varför du behöver en LEI-kod för att kunna genomföra finansiella transaktioner:

 1. Krav: Det är ett krav från myndigheterna att du har en LEI-kod, men också ett krav från finansinstituten om du vill göra finansiella transaktioner. För att få en LEI-kod måste företaget uppfylla ett antal krav som fastställts av EU.

 2. Säkerhet: koden garanterar att du kan göra finansiella transaktioner på ett säkert och öppet sätt. På så sätt kan alla som är inblandade i en finansiell transaktion se vilka de andra parterna är. LEI-koden bidrar därför generellt sett till att öka säkerheten på finansmarknaderna.

 3. Spårning: LEI-koden gör det också möjligt att spåra dina finansiella transaktioner. På så sätt kan du alltid se var pengarna finns och hur de har använts. Den information du behöver för att få en giltig LEI-kod kan du få från Bolagsverket.

Läs också: Vem bör ha en LEI-kod?

Måste en LEI-kod förnyas?

Ja, LEI-koder måste förnyas. Detta görs för att se till att den information som registrerats om företaget är aktuell. Om LEI-koden inte förnyas kan företaget inte längre göra finansiella transaktioner.

LEI-koder är giltiga i ett år och måste därför förnyas varje år. Du kan göra detta bland annat på LEI-tjänsten. I en sådan process måste du bifoga samma dokument som du gjorde när du ansökte om LEI-koden.

Du kan förnya din LEI-kod här

Vad kan du göra med en LEI-kod på SEB?

En giltig LEI-kod ger dig tillgång till handel med aktier, hypotekslån och investeringscertifikat hos SEB. På grund av gällande bestämmelser måste du också ha en LEI-registrering om du har en lösning där SEB agerar åt dig i olika sammanhang.

Eftersom LEI-registreringen är den internationella motsvarigheten till ett organisationsnummer gör den det också möjligt för SEB att upprätthålla sitt juridiska ansvar eftersom SEB kan identifiera handelsparterna baserat på LEI-koden.

Det är därför viktigt att ha en LEI-kod om du vill fortsätta att handla med finansiella instrument med SEB.

Hur kan du köpa en LEI-kod?

Du kan köpa en LEI-kod från godkända leverantörer som LEI Service. När du köper en LEI-kod måste du bifoga dokument som visar att företaget uppfyller de tillämpliga kraven. Ansökningsmanualen för LEI-registrering hos LEI Service är dock mycket överskådlig, vilket gör ansökningsprocessen mycket effektiv.

Tillsammans med LEI-koden får du en omfattande support som ingår i priset och som består av gratis telefon- och e-postsupport. Med goda recensioner från Trustpilot i ryggen kan du alltid köpa din LEI-kod från LEI Service på ett enkelt och säkert sätt.

Läs också om andra LEI-kodalternativ

Har du frågor om att köpa LEI-koder?

Har du frågor om LEI-koder?

Ring då vårt vänliga supportteam på ++46 40 682 05 88 eller skicka ett e-postmeddelande till info@leiservice.se

Du kan också fylla i vårt onlineformulär här

Vi ser fram emot att hjälpa dig och är tillgängliga alla vardagar mellan 09.00 och 16.00.

back to top