LEI-kod Nordea – köp en kod och se vad du kan göra på Nordea

En LEI-kod är en nödvändighet för att kunna handla med finansiella instrument. Du kan snabbt och enkelt köpa en kod hos LEI Service och tryggt fortsätta handla hos Nordea.

Köp LEI-koder här

Vad är en LEI-kod?

En Legal Entity Identifier, förkortat LEI, är en kod bestående av 20 tecken, inklusive både bokstäver och siffror. På grund av EU-lagstiftning måste koden användas av företag och andra organisationer som deltar i finansiella transaktioner. Koden säkerställer att du och det företag du handlar med är de ni utger er för att vara.

LEI-koden fungerar därför som en identitetsverifieringskod på samma sätt som ett organisationsnummer, och syftet med koden är att identifiera alla företag som handlar med finansiella instrument, t.ex.:

 • Aktier
 • Obligationer
 • Derivat
 • Valutor
 • ETF:er
 • Alternativ
 • Utbyten
 • Ömsesidiga fonder
 • Terminer

Koden bidrar därför till att säkerställa att alla parter som är inblandade i en transaktion är kända. Detta bidrar till att minimera risken för bedrägerier eller andra former av olagligheter, och denna identifiering gör det möjligt för investerare och andra parter att fatta olika investeringsbeslut på ett mer välgrundat sätt.

Samtidigt är LEI-registreringen oberoende av bransch eller typ av företag. Själva koden är uppbyggd på samma sätt, oavsett vad företaget gör. På så sätt blir koden enkel för alla parter och därmed effektivare och öppnare.

Läs också: Vad är en LEI-kod?

Varför behövs en LEI-kod?

Nedan följer tre skäl till varför du behöver en LEI-kod:

 1. Rättslig nödvändighet: Som nämnts ovan krävs en LEI-kod för att handla med monetära kontrakt mellan två eller flera parter på grund av EU-lagstiftningen. Dessutom gör koden företagets information mer transparent för t.ex. externa investerare. I princip är en LEI-kod därför en absolut nödvändighet ur ett juridiskt perspektiv för att kunna genomföra finansiella transaktioner.

 2. Alternativ användning av LEI-koden: Du behöver faktiskt också en LEI-kod om du vill delta i vissa andra verksamheter inom finansvärlden. Detta beror återigen på identitetsverifieringsfaktorn.

 3. Övervakning: Förutom att öka insynen för investerare och andra parter är LEI-koden också ett verktyg som används av myndigheter för att övervaka olika finansmarknader där företag är verksamma.

Läs också: Vem bör ha en LEI-kod?

Måste en LEI-kod förnyas?

Ja, det måste den. En LEI-kod måste förnyas varje år och det är företagets ansvar att se till att koden är aktuell. Om detta inte sker kan det få allvarliga konsekvenser för företaget eftersom det inte längre har tillgång till finansmarknaderna.

Så om du vill fortsätta att handla via Nordea är det viktigt att du förnyar din LEI-kod årligen, annars kommer det inte att vara möjligt att fortsätta handla med finansiella kontrakt.

Du kan förnya din LEI-kod här

Vad kan du göra med en LEI-kod på Nordea?

En LEI-kod ger tillgång till ett antal olika finansiella produkter hos Nordea. Detta omfattar handel med aktier, obligationer, derivat och valutor.

Med en LEI-kod kan du därför fortsätta att använda Nordeas plattformar, där du bland annat kan fortsätta eller börja handla med aktier och fonder med Nordea på ett tydligt sätt.

Om du är intresserad av att handla hos Nordea är det viktigt att du har en aktiv LEI-kod.

Hur kan du köpa en LEI-kod?

Du kan köpa din LEI-kod på ett mycket bekvämt och säkert sätt hos LEI Service.

Samtidigt har vi gjort det enkelt för LEI Service, så du betalar samma pris för både registrering och förnyelse av din LEI-kod, där du naturligtvis får omfattande support bestående av telefonsupport och obegränsad e-postsupport, vilket ingår helt i priset.

LEI-registrering är en grundläggande del av handeln med finansiella instrument och det är därför viktigt att du ser till att du har en giltig LEI-kod. LEI Service är platsen där du kan köpa och förnya din LEI-kod på ett snabbt och säkert sätt. I 95 % av fallen kan du köpa en ny LEI-kod på mindre än 10 minuter, och med hög kundnöjdhet kan du köpa din kod med sinnesro hos LEI Service.

Läs också om andra LEI-kodalternativ

Har du frågor om att köpa LEI-koder?

Har du frågor om LEI-koder?

Ring då vårt vänliga supportteam på +46 40 682 05 88 eller skicka ett e-postmeddelande till info@leiservice.se

Du kan också fylla i vårt onlineformulär här

Vi ser fram emot att hjälpa dig och är tillgängliga alla vardagar mellan 09.00 och 16.00.

 

back to top